«Θαύμα της φύσης»: στο φως πορτρέτο μιας αστής που έγραψε ιστορία

Πολιτισμός

Ακόμη και ως μικρό κορίτσι η διασημότητα του παρελθόντος Μπάρμπαρα βαν Μπεκ είχε μια μεγάλη, φουσκωτή γενειάδα στο πρόσωπο της. Η τριχοφυΐατης ξεκινούσε γύρω από τα φρύδια της και κατέληγε κάτω από το πιγούνι της, καλύπτοντας τα μάγουλα και τη μύτη της με μια παχιά επίστρωση από πλούσια σκούρα ξανθά μαλλιά.

Γεννημένη στη Βαυαρίατο 1629, η βαν Μπεκ πέρασε περίπου 30 χρόνια περιοδεύοντας σε όλη την Ευρώπη, ως μια από ένα μπουλούκι που διασκέδασε τους αστούς. Αν και πολλοί θα υπέθεταν ότι μια γυναίκα με την εμφάνιση της βαν Μπεκ στην Ευρώπη του παρελθόντος θα ζούσε μια ζωή στο περιθώριο αυτή η celebrity της εποχής της κατόρθωσε όχι μόνο να έχει χρηματικές απολαβές αλλά και να ζήσει ως μια κοσμική φιγούρα που γυρνούσε στους αριστοκρατικούς κύκλους κερδίζοντας φήμη και δόξα με τη γενειάδα της.

Η ιστορία της βαν Μπεκ έρχεται ξανά στο φως καθώς η λονδρέζικη Wellcome Collection απέκτησε μια σπάνια ελαιογραφία της που θα εκτεθεί στις αρχές του επόμενου έτους.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η βαν Μπεκ έπασχε από το σπάνιο σύνδρομο Ambras που πρόκειται ουσιαστικά για το φαινόμενο της υπερτρίχωσης ή “σύνδρομο λυκάνθρωπου” και εκδηλώνεται με υπερβολική τριχοφυΐα στο πρόσωπο ή στο το σώμα. Στο παρελθόν, ιδιαίτερα κατά τον 19ο και 20ό αιώνα, άνθρωποι σαν την Μπεκ συμμετείχαν στα επονομαζόμενα “σόου φρίκης” (freak shows) που διασκέδαζαν το κοινό.

Από την εποχή του Μεσαίωνα, έχουν καταγραφεί μόνο 50 τέτοιες περιπτώσεις ανθρώπων, ενώ οι παλιοί όταν τους έβλεπαν τους συνέδεαν με τους λυκάνθρωπους.

“Γνωρίζουμε ότι η Μπάρμπαρα βαν Μπεκ ήταν μια επιτυχημένη γυναίκα της εποχής της με διεθνή αναγνώριση και κατάφερε να εκμεταλλευθεί την εμφάνιση της προς όφελός της” ανέφερε σε δήλωσή της η Άντζελα ΜακΣέιν της Wellcome Collection.

H βαν Μπέκ απαντούσε και στο όνομα Μπάρμπαρα Ούρσελιν. Σύμφωνα με τους ιστορικούς η ζωή της ήταν ένα λαμπερό μυστήριο και κανείς δεν γνωρίζει την ακριβή ημερομηνία ή την αιτία θανάτου της.

Η βαν Μπεκ παντρεύτηκε έναν Ολλανδό, τον Γιόχαν Μίκαελ βαν Μπεκ που μετά το γάμο τους έγινε και ατζέντης της. Για κάποιους ο Ολλανδός την παντρεύτηκε μόνο και μόνο για να την εκμεταλλευθεί και να κάνει εμπορεύσιμη την ιδιαίτερη εμφάνιση της. Οι δυο τους απέκτησαν και ένα παιδί που δεν κληρονόμησε τη γενετική ανωμαλία της μητέρας του.

Στις απεικονίσεις που διασώζονται μέχρι σήμερα η βαν Μπεκ ποζάρει με λαμπερές, μεταξωτές δημιουργίες θυμίζοντας μια γυναίκα που έζησε στις ανώτερες κοινωνικές τάξεις των καιρών της.

“Η ελαιογραφία της είναι άψογη και εκλεπτυσμένη, δεν είναι ένα φτηνό πορτρέτο κάποιου απόκληρου” λέει η ΜακΣέιν στη The Guardian.

“Δεν απεικονίζεται ως τέρας της φύσης όπως θα την περιέγραφαν οι Βικτοριανοί” τονίζει. “Απεικονίζεται ως μια γυναίκα με μεγάλη αυτοπεποίθηση, με εκτόπισμα, είναι η προσωπογραφία μιας γυναίκας που στον καιρό της κατάφερε να επιβάλλει την εικόνα της ως ένα σπάνιο, υπέροχο θαύμα της φύσης”.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s