Η βομβιστική επίθεση του IRA με θύματα στρατιώτες και άλογα σε δύο πάρκα στο Λονδίνο. Ο Σέφτον, το άλογο που επιβίωσε έγινε σύμβολο …

Οι εκρήξεις στο Hyde Park και στο Regent’s Park του Λονδίνου το 1982,  θεωρούνται από τις χειρότερες επιθέσεις του Ιρλανδικού Απελευθερωτικού Στρατού (IRA), αφού σκοτώθηκαν 11 στρατιώτες, 7 άλογα και τραυματίστηκαν δεκάδες πολίτες. Οι βόμβες είχαν προγραμματιστεί προς πυροδότηση λίγες ώρες πριν ξημερώσει η 20η Ιουλίου και ο σκοπός ήταν ένας: να προκληθούν μαζικές απώλειες. Στις 10.40 π.μ βόμβα με καρφιά εξερράγη μέσα σε φορτηγάκι που ήταν παρκαρισμένο στο γκαράζ του πάρκου. Ο αυτοσχέδιος εκρηκτικός μηχανισμός αποτελείτο από 11 κιλά ζελατινοδυναμίτιδας και 14 κιλά καρφιά. Έσκασε την ώρα που περνούσαν οι στρατιώτες και το βασιλικό ιππικό για την αλλαγή της φρουράς. Τρεις στρατιώτες σκοτώθηκαν επιτόπου, ενώ ο σημαιοφόρος υπέκυψε στα τραύματα του 3 μέρες αργότερα. Το υπόλοιπο στράτευμα της ακολουθίας, καθώς και πολλοί πολίτες τραυματίστηκαν σοβαρά….

Οι νεκροί απομακρύνθηκαν άμεσα, αλλά οι κάμερες πρόλαβαν να καταγράψουν τις συνέπειες του μακελειού. Οι δρόμοι ήταν γεμάτοι με σπασμένα τζάμια, κατεστραμμένα αυτοκίνητα και νεκρά άλογα. Ο IRA δεν έκανε διακρίσεις. Σαφώς, οι στρατιώτες ήταν προτεραιότητα, αλλά οι τρομοκράτες ήταν διατεθειμένοι να δεχτούν και παράπλευρες απώλειες, συμπεριλαμβανομένων και των αλόγων. … Δύο ώρες αργότερα, δεύτερη βόμβα εξερράγη δύο μίλια μακριά, στο Regent’s Park, σκοτώνοντας 7 στρατιώτες και τα μέλη της μουσικής μπάντας Royal Green Jackets, που μόλις είχε ανέβει στη σκηνή η οποία είχε στηθεί για μια εκδήλωση. Δεν ήταν η πρώτη φορά που γινόταν βομβιστική επίθεση στο Λονδίνο από τον IRA. Μέσα σε 4 χρόνια, είχαν πραγματοποιηθεί πολλές τέτοιου είδους εκρήξεις, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 20 πολίτες και να τραυματιστούν περισσότεροι από 200. … 

Η τρομοκρατική επίθεση στο Hyde Park προκάλεσε την οργή την κοινής γνώμης, όχι μόνο εξαιτίας των ανθρωπίνων απωλειών, αλλά και λόγω των αλόγων. Ο Σέφτον το άλογο που επιβίωσε, απασχολούσε για μεγάλο χρονικό διάστημα τα μέσα ενημέρωσης και χαρακτηρίστηκε από πολλούς Βρετανούς ως «εθνικός ήρωας»….

Ο IRA ανέλαβε την ευθύνη για τις επιθέσεις, παραφράζοντας τα λόγια της Μάργκαρετ Θάτσερ λίγους μήνες πριν, όταν η Βρετανία είχε εισβάλλει στα νησιά Φόκλαντ: «Ο ιρλανδικός λαός έχει κυριαρχία και εθνικά δικαιώματα, τα οποία καμία αποστολή ή εγγενής δύναμη μπορεί να λογαριάσει». «Αυτή η κτηνωδία και η άνανδρη επίθεση, προέρχεται από κακούς και σκληρούς ανθρώπους που δεν γνωρίζουν τι εστί δημοκρατία. Δεν θα ησυχάσουμε, αν δεν βρεθούν και παραδοθούν στη δικαιοσύνη», ήταν η απάντηση της Θάτσερ. Τον Οκτώβριο του 1987 συνελήφθη και οδηγήθηκε σε δίκη ο Γκίλμπερτ Ντάνι Μακνάμι, ο οποίος καταδικάστηκε σε 25 χρόνια φυλακή για το ρόλο που έπαιξε στις εκρήξεις στο Hyde Park. To 1998, αφέθηκε ελεύθερος λόγω αμφιβολιών. Οι ύποπτοι ανέρχονται συνολικά στους 187, αλλά σε κανέναν δεν απαγγέλθηκαν κατηγορίες….

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s