Η αληθινή ιστορία του φοιτητή από το “εξπρές του μεσονυχτιου”

Στις 6 Οκτωβρίου 1970 ο 22χρονος Αμερικανός Φοιτητής Μπίλι Χέϊς επισκέφθηκε την Τουρκία. Στην Κωνσταντινούπολη όμως  συνελήφθη από την τουρκική αστυνομία για κατοχή 4ων κιλών χασίς καθώς ήταν έτοιμος να αναχωρήσει αεροπορικώς από τη χώρα μαζί με την κοπέλα του. Ο Μπίλι φυλακίζεται για 4 χρόνια και 2 μήνες. Το 1974, μετά από έφεση, το Δικαστήριο απορρίπτει την αρχική ποινή των τεσσάρων χρόνων και τον καταδικάζει σε 30ετή φυλάκιση για το.. έγκλημά του.

Η παραμονή του Μπίλι στη φυλακή μετατρέπεται σε ζωντανή κόλαση: τρομακτικές σκηνές σωματικών και πνευματικών βασανιστηρίων από σαδιστές δεσμοφύλακες ακολουθούν η μία την άλλη, ενώ δωροδοκία, βία και παράνοια κυριαρχούν στην φυλακή. Ο Μπίλι Χεις προσλαμβάνει έναν Δικηγόρο ο οποίος όμως τον πρόδωσε επειδή ήταν διεφθαρμένος. Επίσης οι Δικαστές που δίκασαν τον Χέϊς ήταν διεφθαρμένοι και προκατειλημμένοι εναντίον του. Μόνο του Στήριγμα σε αυτήν την Ιστορία ήταν η κοπέλα του και οι γονείς του. Μάταια οι ΗΠΑ προσπαθούσαν να πετύχουν την έκδοση του από την Τουρκία.

Μετά από πέντε χρόνια στη περιβόητη φυλακή Σαγκμαλιτσάρ, μεταφέρθηκε στις φυλακές του Βοσπόρου όπου και παρέμεινε έξι μήνες σχεδιάζοντας την απόδραση του. Το 1975, η φίλη του Σούζαν τον επισκέπτεται και τρομοκρατείται όταν βλέπει τι του έκαναν οι φύλακες. Του δίνει 2.000 δολάρια που του είχε στείλει ο πατέρας του και ήταν κρυμμένα σε ένα άλμπουμ με φωτογραφίες, ελπίζοντας ότι θα τον βοηθήσουν να δραπετεύσει. Ο Χέις, δεν ακολούθησε κάποιο εμπνευσμένο σχέδιο, αλλά απέδρασε δέρνοντας τους φρουρούς και κλέβοντας ό,τι βρήκε μπροστά του. Αφού χτύπησε τους φρουρούς που βρίσκονταν στην πτέρυγά του, φόρεσε τα ρούχα του ενός και βγήκε έξω από τη φυλακή χωρίς να τον αντιληφθεί κανένας.

Στη συνέχεια έκλεψε μία βάρκα και όταν έφτασε στην πρώτη πόλη έβαψε τα μαλλιά του μαύρα για να μην αναγνωρίζεται. Όταν έφτασε κοντά στα σύνορα με την Ελλάδα έπεσε στον Έβρο και κολύμπησε μέχρι να φτάσει στη χώρα μας. Τη νύχτα της 4ης Οκτωβρίου 1975, ο Μπίλι πέρασε τα σύνορα προς την Ελλάδα και τρεις εβδομάδες αργότερα έφτασε στην Φρανκφούρτη. Η ταινία το εξπρές του μεσονυχτίου αποτύπωσε μέρος της φρίκης που έζησε στα 22 του χρόνια.

Η Ταινία, παραγωγής 1978 με σκηνοθέτη τον Άλαν Πάρκερ, γυρίστηκε εξ ολοκλήρου στη Μάλτα αφού οι αρχές της Κωνσταντινούπολης δεν χορήγησαν τη σχετική άδεια. Η μουσική του Τζόρτζιο Μόροντερ ήταν η πρώτη μουσική ταινίας που κέρδισε Όσκαρ ενώ ο πρωταγωνιστής Μπραντ Ντέιβις κέρδισε τη Χρυσή Σφαίρα για την ερμηνεία του στην ταινία, αλλά το 1981,σε ηλικία 41ος ετών πέθανε από AIDS.

Σημερα ο Μπίλι Χέις ειναι 66 χρονών και ζει στο Λος Αντζελες. Εργάζεται στην Βιομηχανία του Θεάματος ως συγγραφέας, ηθοποιός και σκηνοθέτης και φυσικά δεν μπορεί να ξεχάσει τις εφιαλτικές στιγμές που έζησε. Σε δηλώσεις του υποστηρίζει ότι η Ταινία που βασίστηκε στο αυτοβιογραφικό του βιβλίο, κακώς έδωσε μια βάναυση εικόνα για τον λαό της Τουρκίας στην οποία μέχρι το 1992 ήταν απαγορευμένη ώσπου τελικά προβλήθηκε από συνδρομητική τηλεόραση. Μισητός για πολλά χρόνια από τους Τούρκους ο χέις μόλις το 2007 επέστρεψε εκεί για να μιλήσει στο 2ο Συνέδριο της Κωνσταντινούπολης για τη δημοκρατία και την παγκόσμια ασφάλεια , που διοργανώθηκε από τηνΤουρκική Εθνική Αστυνομία .

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s