Αρχαιολόγοι ανακατασκεύασαν το πρόσωπο βασίλισσας που έζησε πριν από 1.200 χρόνια [εικόνες]

Οι αρχαιολόγοι έχουν μάθει ήδη πολλά για τη «βασίλισσα Huarmey» τα τελευταία πέντε χρόνια από τότε που ανακάλυψαν τον τάφο της στο El Castillo de Huarmey στο Περού.

Έμαθαν ότι ανήκε στην φυλή Wari, προ-Ίνκα και έζησε περίπου 12 αιώνες πριν. Ξέρουν ότι έζησε μέχρι την ηλικία των 60 ετών και πως αν και ήταν μόνο μία από τις 58 ευγενείς – συμπεριλαμβανομένων 4 βασιλισσών – που βρέθηκαν στον αξιοθαύμαστο ανέγγιχτο τάφο, ξεχώριζε σαφώς μεταξύ τους.

Το σώμα της, περιτριγυρισμένο από κοσμήματα, χρυσά σκουλαρίκια, ένα χάλκινο τσεκούρι, ένα ασημένιο κύπελλο και υφαντικά εργαλεία από χρυσό, βρέθηκε σε έναν ιδιωτικό θάλαμο. Ο σκελετός της αποκάλυψε πως είχε ένα δυνατό σώμα και πως πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής της καθισμένη, υποδεικνύοντας πως ήταν μία υφάντρα – μια θέση εξαιρετικής φήμης στη φυλή των Wari, που σεβόταν τα κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα περισσότερο από ότι το χρυσό και το ασήμι.

Ωστόσο, δεν είχαν ιδέα πώς έμοιαζε. Τουλάχιστον μέχρι σήμερα.

Στις αρχές του έτους, ο αρχαιολόγος του National Geographic, Μίλος Γκιρς, που βρήκε τον τάφο μαζί με τον περουβιανό αρχαιολόγο Ρομπέρτο Πιμεντέλ Νίτα, ζήτησε από τον Σουηδό αρχαιολόγο Όσκαρ Νίλσον να ανακατασκευάσει το πρόσωπο της βασίλισσας Huarmey.

Και ο Νίλσον τα κατάφερε. Αφού δημιούργησε ένα τρισδιάστατο μοντέλο του κρανίου της γυναίκας, χρησιμοποίησε γνωστά σύνολα δεδομένων για να εκτιμήσει το πάχος των μυών και της σάρκας πάνω από τα οστά. Στη συνέχεια, με φωτογραφίες από αυτόχθονους κατοίκους των Άνδεων που ζουν κοντά στον αρχαίο τάφο, ξανάχτισε το πρόσωπο της με το χέρι. Χρησιμοποίησε επίσης και πραγματικά μαλλιά από ηλικιωμένες γυναίκες των Άνδεων για να ανακατασκευάσει το κούρεμά της. Χρειάστηκε 220 ώρες, αλλά άξιζε την προσπάθεια.

Φωτογραφίες από 35 φυλές που σε λίγο καιρό θα εξαφανιστούν

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s