Τραγικό: Ο πρόεδρος της Τανζανίας απένειμε χάρη σε βiαστές ανηλίκων

Σχετική εικόνα

Σε μια απίστευτη απόφαση προέβει ο πρόεδρος της Τανζανίας, που απένειμε χάρη σε βiαστές μικρών παιδιών. Με αυτόν τον τρόπο έστειλε ένα φρικτό μήνυμα στα θύματα και προκάλεσε την οργή σε οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Το περασμένο Σάββατο ο πρόεδρος Τζον Μαγκουφούλι απένειμε χάρη στον τραγουδιστή Νγκούζα Βίκινγκ –γνωστό και με το καλλιτεχνικό ψευδώνυμο Μπάμπου Σέγια– και στον γιο του, τον Τζόνσον Νγκούζα ή Πάπιι Κότσα, που είχαν καταδικαστεί σε ισόβια κάθειρξη για τον βiασμό 10 μαθητριών ηλικίας 6-8 ετών το 2003.

“Οι ηγέτες της Τανζανίας προωθούν μια κουλτούρα παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπου τα νεαρά θύματα της σeξουαλικής βίας τιμωρούνται ενώ οι δράστες κυκλοφορούν ελεύθεροι”, σχολίασε η Φάιζα Μοχάμεντ, η διευθύντρια του τμήματος Αφρικής της οργάνωσης Equality Now.

Οι Βίκινγκ και Νγκούζα εξέτισαν 13 χρόνια από την ποινή τους.

Η αποφυλάκισή τους “στέλνει ένα φρικτό μήνυμα στις γυναίκες και τα κορίτσια” ότι δεν μπορούν να περιμένουν ότι το κράτος θα φροντίσει για την προστασία τους, πρόσθεσε η Μοχάμεντ, μιλώντας στο Thomson Reuters Foundation. Στην Τανζανία είναι εξαιρετικά δύσκολο για τα θύματα βiασμού να πετύχουν την καταδίκη των δραστών και ελάχιστες υποθέσεις φτάνουν μέχρι τις δικαστικές αίθουσες, εξήγησε.

Ο Μαγκουφούλι προκάλεσε κατακραυγή τον περασμένο Ιούνιο, όταν ζήτησε να απαγορευτεί σε έφηβες μητέρες και κορίτσια που εγκυμονούν να φοιτούν σε δημόσια σχολεία, χαρακτηρίζοντας μάλιστα τη συμπεριφορά τους “ανήθικη”.

Η Τανζανία έχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά στον κόσμο όσον αφορά τις εγκυμοσύνες σε εφηβική ηλικία. Η σeξουαλική βία είναι διαδεδομένη και πολλά κορίτσια ανταλλάσουν το σeξ με χρήματα για να πληρώσουν τα δίδακτρα του σχολείου, το φαγητό τους και το κατάλυμά τους.

“Η κυβέρνηση (του Μαγκουφούλι) έφτασε στο σημείο να απειλήσει μη κυβερνητικές οργανώσεις που πίεζαν να επιτραπεί στα κορίτσια να επιστρέψουν στο σχολείο”, υποστήριξε η Άγκνες Οντιάμπο, ερευνήτρια της οργάνωσης Human Rights Watch για τα δικαιώματα των γυναικών.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s