Προσοχή: Δείτε πώς παρακολουθούν τα κινητά μας

Αποτέλεσμα εικόνας για cell phone παρακολούθηση gif

Τα σημερινά smartphones, εκτός των πολυάριθμων υπηρεσιών που παρέχουν στους χρήστες τους κάνοντας την καθημερινότητά τους πιο εύκολη και πιο ευχάριστη, μπορούν να πετύχουν με σχετικά εύκολες διαδικασίες και την παρακολούθηση κάποιου και συγκεκριμένα του ίδιου τους του χρήστη. Αυτό σαφώς, γίνεται ακόμη πιο έντονο στα κινητά τελευταίας γενιάς στα οποία το διαδίκτυο – και οι διάφορες εφαρμογές του – είναι παρόντα προσφέροντας ευκαιρίες, τόσο σε μας όσο και σε κάποιον που το θέλει, να μας παρακολουθήσει.

Τέτοιου είδους εφαρμογές παρακολούθησης κινητού μπορεί κανείς να βρει με αρκετά εύκολο και γρήγορο τρόπο τόσο στη συμβατική αγορά όσο και – κυρίως – μέσω διαδικτύου. Πρέπει να τονιστεί, βέβαια, πως η παρακολούθηση κινητού αφορά όλες τις συσκευές smartphone είτε παλαιότερης τεχνολογίας είτε σύγχρονης. Για όλους τους τύπους κινητών υπάρχουν και οι κατάλληλες εφαρμογές (apps) και μάλιστα στα πολυσύνθετα smartphones (είτε iOS, είτε Android), η παρακολούθηση κινητού είναι πιο εύκολη υπόθεση, χάρις στην ιδιαίτερα εξελιγμένη τεχνολογία τους. Μάλιστα, το γεγονός ότι τα περισσότερα apps για παρακολούθηση κινητού διανέμονται δωρεάν ή ζητούν μια συμβολική τιμή αγοράς, καθιστά την παρακολούθηση ακόμη πιο εύκολη διαδικασία.

Πολλά είναι τα προγράμματα και οι εφαρμογές που προσφέρονται για την παρακολούθηση κινητού. Μπορεί κανείς να τα βρει παντού και να τα προμηθευτεί πολύ εύκολα. Η ευφυΐα τους έγκειται στον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν και την πληθώρα δεδομένων που μπορούν να υποκλέψουν. Γενικά, λειτουργούν ως μία υπηρεσία, που είναι σε θέση να καταγράψει οποιαδήποτε κίνηση του κινητού μας και επομένως και δική μας. Πιο συγκεκριμένα, μπορούν να διαθέσουν στον κακόβουλο υποκλοπέα ακριβή στοιχεία σχετικά με το κινητό μας, όπως για παράδειγμα, ημερομηνία και ώρα σε εξερχόμενα και εισερχόμενα μηνύματα, εξερχόμενες και εισερχόμενες κλήσεις, ακόμη και πληροφορίες για οποιαδήποτε μετακίνηση του κινητού που είναι στο στόχαστρο.

Διατίθενται στο διαδίκτυο οι εφαρμογές αυτές για παρακολούθηση κινητού και μπορεί ο καθένας να τις κατεβάσει γρήγορα και δωρεάν. Κάποια από αυτά τα προγράμματα στηρίζονται στην προώθηση των μηνυμάτων, εισερχομένων και εξερχομένων, του κινητού στόχου σε ένα άλλο κινητό ή ηλεκτρονικό υπολογιστή, που σαφώς ανήκει στον υποκλοπέα. Κατ’ αυτόν τον τρόπο μπορούν να καταγράφουν όχι μόνο τα sms κάποιου, αλλά και τις τηλεφωνικές κλήσεις του.

Προσπαθώντας να κάνουμε μία όσο πιο ορθή γίνεται προσέγγιση στο θέμα, πρέπει να θέσουμε κάποια ερωτήματα.

Πόσο πρέπει να μας απασχολεί το αν κάποιος συνέχεια μας παρακολουθεί και κατά πόσο αληθεύει κάτι τέτοιο;
Για ποιο λόγο μπορεί να γίνεται αυτό; Π.χ. για το εμπόριο προσωπικών δεδομένων; Την υποκλοπή διάφορων κωδικών πρόσβασης;

Η παραποίηση, υπερβολή και παραπλάνηση των «δήθεν δημοσιογραφικών ερευνών» που ο μόνος σκοπός που είχαν ήταν ο εντυπωσιασμός και τα νούμερα τηλεθέασης πόσο επικίνδυνη είναι;
mobile monitoring 02

Όπως και να έχει θα προσπαθήσουμε να σας κατατοπίσουμε για το τι πραγματικά (μπορεί να) συμβαίνει….

Κατ’ αρχήν θεωρούμε ότι για το αντικείμενο αυτό οι απόψεις διίστανται και φθάνουν από την πραγματικότητα μέχρι το επίπεδο των θεωριών συνωμοσίας. Η αλήθεια είναι ότι η πραγματικότητα είναι πολύ πιο πεζή και αυτά που βλέπουμε σε διάφορες ταινίες κατασκοπευτικού περιεχομένου είναι από πολύ δύσκολα, μέχρι αδύνατα και φθάνουν πολλές φορές στο επίπεδο της επιστημονικής φαντασίας.

Θα προσπαθήσουμε λοιπόν να σας κάνουμε μια περιληπτική ανάλυση για τα μέτρα (παρακολούθηση) και τα αντίμετρα (αντί-παρακολούθηση) των κινητών τηλεφώνων.

Τρεις είναι οι τρόποι – κατ’ αρχήν – μέσω των οποίων μπορεί κάποιος να παρακολουθήσει το κινητό σας:

Παγίδευση συσκευής με επιπρόσθετο λογισμικό (spy phone application).
Παγίδευση συσκευής με κάθε είδους ηλεκτρονικές συσκευές (hardware e-circuit).
Υποκλοπή σήματος (Over The Air & Man in the Middle attacks).
Δείτε ακόμη: Έχει δίκιο ο Tim Cook; “Δεν πρέπει να δίνουμε τα ιδιωτικά μας δεδομένα στην Google”

Παγίδευση συσκευής με επιπρόσθετο λογισμικό:

Αυτή είναι μια διαδικασία μέσω της οποίας κάποιος έχει εγκαταστήσει εν αγνοία μας κάποια εφαρμογή η οποία σκοπό έχει την παρακολούθηση κινητού μέσω καταγραφής συνομιλιών και στην συνέχεια την αποστολή τους μαζί με άλλα δεδομένα, όπως SMS, MMS κλπ, σε συγκεκριμένο αριθμό. Στην τελευταία τους εκδοχή μάλιστα, η αποστολή αυτών των δεδομένων μπορεί να γίνεται και σε cloud μέσω Wi-Fi ή δεδομένων δικτύου. Ενδείξεις μιας τέτοιας ενέργειας είναι η αυξημένη κατανάλωση μπαταρίας, η αποστολή MMS ή κλήσεις προς άγνωστους αριθμούς (το βλέπουμε στον αναλυτικό λογαριασμό) και η κακοπροαίρετη δωρεά ενός κινητού τηλεφώνου.

Συμπεράσματα:

Αν κάποιος δεν έχει φυσική πρόσβαση στη συσκευή σας δεν μπορεί να εγκαταστήσει λογισμικό παρακολούθησης στη συσκευή σας. Αλλά …

Υπάρχει μόνο η περίπτωση να εγκαταστήσει κάποιος τέτοιο λογισμικό μέσω του Bluetooth της συσκευής. Αυτό όμως δεν γίνεται σε iPhone, διότι το iPhone δεν επιτρέπει τη μεταφορά και ανταλλαγή δεδομένων μέσω Bluetooth. Στα υπόλοιπα κινητά, (π.χ. Android) καλό είναι είτε να έχετε απενεργοποιημένο το Bluetooth αν δεν το χρειάζεστε, είτε να έχετε τη συσκευή σας σε κατάσταση «Stealth» – δηλαδή να μην δείχνει την ταυτότητά της ακόμη και αν το Bluetooth είναι ενεργό.

Μπορείτε μόνοι σας να επιτρέψετε την εγκατάσταση λογισμικού παρακολούθησης κατά λάθος μέσω internet. Προσέχετε ιδιαίτερα από πού κατεβάζετε προγράμματα (ισχύει για συσκευές Android και jailbroken iPhones) και φροντίστε να είστε βέβαιοι για το τι κατεβάζετε κι από πού. Προσέχετε ιδιαίτερα τις διάφορες διαφημίσεις για δήθεν «εργαλεία-προγράμματα» που βοηθάνε σε διάφορες εργασίες για να κρατήσετε «ασφαλή και καθαρή» τη συσκευή σας. Αν δεν είναι από γνωστή πηγή αγνοείστε τα, γιατί είναι ο συνήθης τρόπος μεταμφίεσης των διαφόρων προγραμμάτων τύπου spyware.

Παγίδευση συσκευής με κάθε είδους ηλεκτρονικές συσκευές:

Αυτή η μέθοδος παρακολούθησης κινητού γίνεται μέσω τοποθέτησης ηλεκτρονικού κυκλώματος μικρών διαστάσεων μέσα σε μια συσκευή. Οι παλαιού τύπου τέτοιες κατασκευές απαιτούσαν την ύπαρξη δέκτη σε σχετικά κοντινή απόσταση, ενώ οι νέου τύπου κάνουν καταγραφή και έχουν εκτός από πομπό και δέκτη, έτσι ώστε όταν πλησιάσει ο υποκλοπέας να «μαζέψει» όλα τα ηχητικά δεδομένα που έχουν καταγραφεί. Ενδείξεις μιας τέτοιας ενέργειας είναι η αυξημένη κατανάλωση μπαταρίας και η κακοπροαίρετη δωρεά ενός κινητού τηλεφώνου.

Συμπεράσματα:

Εδώ είναι ακόμη πιο δύσκολο έως αδύνατο να γίνει κάτι τέτοιο. Ο πρώτος και κύριος λόγος είναι ότι, πέραν του ότι χρειάζεται κάποιος να έχει το κινητό μας στα χέρια του για αρκετή ώρα (ή ώρες), τα περισσότερα μοντέρνα κινητά δεν ανοίγουν εύκολα χωρίς μοντέρνα ειδικά εργαλεία και εξειδικευμένες γνώσεις. Είναι πιο εύκολο κάποιος να βάλει κάποιο «κοριό» στα ρούχα σας ή στο αυτοκίνητο ή το σπίτι σας, παρά στο κινητό σας.

Υποκλοπή Σήματος

Είναι μια μέθοδος παρακολούθησης κινητού που είναι η πιο σπάνια περίπτωση υποκλοπής και σχεδόν πάντα γίνεται από κρατικές υπηρεσίες σε συνεργασία με τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας. Αν λοιπόν δεν είστε “στόχος” κρατικής υπηρεσίας, είναι πολύ δύσκολο έως και ακατόρθωτο να σας παρακολουθεί κάποιος «Over The Air» και αυτό για μερικούς βασικούς λόγους:

Ο κύριος εξοπλισμός που χρειάζεται κάποιος για τη συγκεκριμένη μέθοδο παρακολούθησης κινητού, δεν πωλείται στην αγορά κι αν βρεθεί προς πώληση, θα είναι κλεμμένος και θα αξίζει μερικές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ. Και πάλι όμως, η λειτουργία του έχει ημερομηνία λήξης μερικών εβδομάδων, γιατί ανά τακτά χρονικά διαστήματα θα πρέπει να ξέρει συγκεκριμένους κωδικούς, δηλαδή να έχει πρόσβαση στους κωδικούς της κατασκευάστριας εταιρείας (τις λεγόμενες “κλείδες”), πράγμα πρακτικά αδύνατο.

Οι “φτηνιάρικοι” εξοπλισμοί που υπάρχουν στην αγορά (1.500€ – 10.000€) είναι τρομερά δύσκολοι στη χρήση και συνήθως γίνονται άμεσα αντιληπτοί. Σας παραθέτουμε τους τρόπους:

Ο υποκλοπέας θα πρέπει να είναι σε σχετικά κοντινή απόσταση και εδικά μέσα στην πόλη, σε μερικές δεκάδες μέτρα.
Δεν μπορεί να κάνει υποκλοπή σε 3G/4G σήμα και πλέον οι περισσότερες κεραίες σταθμών βάσης είναι 3G τουλάχιστον. Έτσι λοιπόν, αν στο κινητό σας βλέπετε τη σχετική ένδειξη ότι λειτουργεί σε 3G/WCDMA ή 4G, δεν έχετε κανένα λόγο να φοβάστε. Ακόμη κι αν ο υποκλοπέας βάλει θόρυβο (jumper) αναγκάζοντας το κινητό να δουλέψει σε 2G/GSM , εκτός του ότι είναι δύσκολο να υπερκαλύψει το κύριο σήμα, θα δείτε την εξής παράξενη συμπεριφορά:
Το κινητό μπορεί να κάνει ΜΟΝΟ εξερχόμενες κλήσεις και δεν δέχεται εισερχόμενες (άμεσα ύποπτο) και μάλιστα στην άλλη άκρη της επικοινωνίας δεν θα βγει ο αριθμός σας αλλά θα φαίνεται ως κλήση από “απόρρητο”.
Οι δελεαστικές διαφημίσεις για εντοπισμό κινητού και τα – σε εξευτελιστική τιμή ή ακόμα και δωρεάν – προϊόντα, αποτελούν απλώς και μόνο προσχήματα μιας καλοστημένης και μετρημένης από όλες τις πλευρές απάτης με αποκλειστικό στόχο την οικονομική αλλά και ηθική εξαπάτησή μας και την παρακολούθηση του κινητού μας. Προς αποφυγή λοιπόν μιας πραγματικά επώδυνης περιπέτειας, τόσο για εμάς όσο και για τις οικογένειές μας, αρκεί η αδιαφορία μας σε τέτοιου είδους διαφημίσεις.

Η περιπέτεια ή μάλλον ο «Γολγοθάς» των ανυποψίαστων αγοραστών – θυμάτων ξεκινά τη στιγμή που οι ίδιοι επιλέξουν να πληκτρολογήσουν τα προσωπικά τους στοιχεία στα ειδικά διαμορφωμένα πεδία των μηνυμάτων, για τα οποία μιλήσαμε παραπάνω. Στην ουσία, βέβαια, η επιλογή αυτή είναι υποχρεωτική, καθώς παρουσιάζεται ως προαπαιτούμενο για κάθε επόμενο βήμα προς την υποβολή της διαδικασίας αγοράς ή της υπηρεσίας εντοπισμού ή παρακολούθησης ενός κινητού. Ορισμένες φορές, επίσης, ζητείται από τον αγοραστή να στείλει ένα μήνυμα από το κινητό του σε συγκεκριμένο αριθμό, ίσως ως εγγύηση της αγοράς του ή του εντοπισμού κάποιου κινητού τηλεφώνου, το οποίο μήνυμα, όμως, αρκεί για να γίνει η αρχή της ταλαιπωρίας του ανυποψίαστου θύματος.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s