Αναζωπύρωση στη Μέση Ανατολή: Δύο νεκροί από ισραηλινούς βομβαρδισμούς

Νέες αεροπορικές επιθέσεις εξαπέλυσε στη Λωρίδα της Γάζας το Ισραήλ το Σάββατο, ως αντίποινα σε εκτοξεύσεις ρουκετών από τον θύλακα, με την παλαιστινιακή οργάνωση Χαμάς να αναφέρει πως δύο ένοπλοί της σκοτώθηκαν στους βομβαρδισμούς.

Αντάρτες εκτόξευσαν τουλάχιστον τρεις ρουκέτες εναντίον ισραηλινών πόλεων από την, ελεγχόμενη από τη Χαμάς, περιοχή την Παρασκευή, η οποία ανακηρύχθηκε «ημέρα οργής» από παλαιστινιακές οργανώσεις που αντιδρούν στην αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ από τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ.

«Μαχητικά της ισραηλινής πολεμικής αεροπορίας στόχευσαν τέσσερις εγκαταστάσεις που ανήκαν στην οργάνωση της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας: Δύο εγκαταστάσεις κατασκευής όπλων, μια αποθήκη όπλων και ένα στρατιωτικό κτίριο» αναφέρεται σε ανακοίνωση των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων.

Πηγή της Χαμάς επιβεβαίωσε ότι οι δύο άνδρες που σκοτώθηκαν στα πλήγματα ανήκαν στην οργάνωση, η οποία προέτρεψε τους Παλαιστίνιους να συνεχίσουν να αντιμάχονται τις ισραηλινές δυνάμεις.

Δύο ακόμα Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις με ισραηλινές δυνάμεις στα σύνορα της Γάζας την Παρασκευή, και δεκάδες τραυματίστηκαν εκεί και στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη κατά τις διαδηλώσεις.

Ανά τον αραβικό και μουσουλμανικό κόσμο, χιλιάδες διαδηλωτές βγήκαν στους δρόμους για να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους στους Παλαιστίνιους και την οργή τους για την αντιστροφή της αμερικανικής πολιτικής δεκαετιών από τον Τραμπ.

Η ανακοίνωση του Τραμπ την Τετάρτη εξόργισε τον αραβικό κόσμο και προκάλεσε ανησυχία στους δυτικούς συμμάχους. Το status της Ιερουσαλήμ αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα εμπόδια στην ειρηνευτική διαδικασία μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστινίων εδώ και γενιές.

Το Ισραήλ θεωρεί πρωτεύουσά του το σύνολο της Ιερουσαλήμ. Οι Παλαιστίνιοι θέλουν το ανατολικό τμήμα της πόλης ως πρωτεύουσα ενός μελλοντικού ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους.

Οι περισσότερες χώρες θεωρούν την ανατολική Ιερουσαλήμ, την οποία το Ισραήλ έθεσε υπό τον έλεγχό στον Πόλεμο των Έξι Ημερών του 1967, κατεχόμενη περιοχή. Περιλαμβάνει την Παλιά Πόλη, όπου βρίσκονται χώροι οι οποίοι είναι ιεροί για Εβραίους, χριστιανούς και μουσουλμάνους.

Για δεκαετίες η Ουάσινγκτον, όπως και το μεγαλύτερο μέρος της διεθνούς κοινότητας, απέφευγε να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ, υποστηρίζοντας ότι το status της θα έπρεπε να καθοριστεί με βάση την ειρηνευτική διαδικασία.

Η κυβέρνηση Τραμπ υποστηρίζει πως η ειρηνευτική διαδικασία είναι ετοιμοθάνατη, και για να υπάρξει πρόοδος στο ζήτημα πρέπει να εγκαταλειφθούν πολιτικές οι οποίες είναι αναχρονιστικές.

Ο Τραμπ είπε επίσης πως θα εκπληρώσει την προεκλογική του υπόσχεση και θα αρχίσει τη διαδικασία μεταφοράς της αμερικανικής πρεσβείας από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ, όπου καμία άλλη χώρα δεν έχει πρεσβεία.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s