Σάλος για το έργο τέχνης που παρουσιάζει ως μάρτυρες τρομοκράτες δίπλα στον Σωκράτη και τον Μάρτιν Λούθερ Κίνγκ

Σάλος για το έργο τέχνης που παρουσιάζει ως μάρτυρες τρομοκράτες δίπλα στον Σωκράτη και τον Μάρτιν Λούθερ Κίνγκ

Σάλο έχει προκαλέσει, κυρίως στη Γαλλία, το έργο τέχνης που παρουσιάστηκε σε έκθεση στο Βερολίνο και στο οποίο παρουσιάζονται ως μάρτυρες δίπλα στον Σωκράτη και τον Μάρτιν Λούθερ Κίνγκ δύο τρομοκράτες: Ο Ισμαήλ Ομάρ Μοστεφάι που ήταν ένας από τους τρεις ενόπλους που σκότωσαν 90 ανθρώπους στο Μπατακλάν το 2015 και ο Μοχάμεντ Άττα, ο πιλότος ενός εκ των αεροσκαφών με τα οποία πραγματοποιήθηκε η επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 στις ΗΠΑ.

Το έργο της ομάδας The Other Eye of the Tiger από τη Δανία με τίτλο «Μουσείο Μαρτύρων» παρουσιάζει 20 ιστορικά πρόσωπα που «πέθαναν για τις πεποιθήσεις τους» μαζί με ένα σύντομο βιογραφικό τους.
Δίπλα στο πορτρέτο του τρομοκράτη που αιματοκύλισε το Παρίσι βρίσκεται, μάλιστα, και ένα εισιτήριο εισόδου στο Μπατακλάν.
«Βαθύτατα σοκαριστικό» χαρακτήρισε το έργο η πρεσβεία της Γαλλίας στο Βερολίνο εκφράζοντας τον προβληματισμό της για το έργο που εκτέθηκε για μια εβδομάδα στο κέντρο τέχνης Kunstquartier Bethanien στη γερμανική πρωτεύουσα.

«Αν και παραμένουμε δεσμευμένοι στην ελευθερία της καλλιτεχνικής δημιουργίας, καταδικάζουμε βαθύτατα τη σύγχυση που γίνεται εδώ ανάμεσα στους μάρτυρες και τους τρομοκράτες» προστίθεται στην ανακοίνωση.

Οι Δανοί καλλιτέχνες ωστόσο υπερασπίστηκαν το έργο τους λέγοντας ότι καταδικάζουν την τρομοκρατία και τη βία και ότι το μόνο που έκαναν ήταν να δουν υπό ευρύ πρίσμα τη χρήση του όρου «μάρτυρας».

«Όλοι οι μάρτυρες στο έργο μας απέκτησαν αυτό τον χαρακτηρισιμό από κράτη, θρησκείες ή οργανισμούς. Κανείς από αυτούς δεν πήρε τον χαρακτηρισμό από εμάς τους καλλιτέχνες» αναφέρουν στην απάντησή τους.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s