Πέθανε ο Ελληνοκαναδός που εμπνεύστηκε τη χαβανέζικη πίτσα

Είναι ο άνθρωπος που είχε την τρελή για πολλούς έμπνευση να προσθέσει ανανά στην πίτσα. Ο Σαμ Πανόπουλος, Έλληνας που έζησε στον Καναδά και εμπνευστής της χαβανέζικης πίτσας, πέθανε σε ηλικία 83 ετών.

Σε αφιέρωμα του Guardian για τον άνθρωπο που προκάλεσε πολλούς καυγάδες για το εάν πάει ο ανανάς στην πίτσα, αναφέρεται ότι ο Σαμ Πανόπουλος μετανάστευσε από την Ελλάδα στον Καναδά το 1954, όταν ήταν 20 χρονών. Εργαζόταν ως υπεύθυνος σε εστιατόρια στο Οντάριο μαζί με τα δυο αδέλφια του.

Ένα από αυτά ήταν στο Chatham, 290 χιλμ από το Τορόντο και κοντά στο Ντιτρόιτ. Πρόσφερε τυπικά αμερικανικά πιάτα, όπως μπέργκερς, και στις αρχές του ’60 αποφάσισε να βάλει πίτσα, καθώς εκείνη την περίοδο οι πίτσες είχαν γίνει ιδιαίτερα δημοφιλείς στην Αμερική.

View image on Twitter

Sam Panopoulos, 83, Canadian inventor of the Hawaiian pizza has died. Our Feb 2017 intvu with him here: http://www.cbc.ca/1.3992890 

Η μεγαλύτερη ανακάλυψή του έγινε ουσιαστικά από ένα πείραμα. Μια ημέρα ο Πανόπουλος αποφάσισε να προσθέσει κομμάτια ανανά πάνω στην πίτσα, απλά για να δει πως θα ήταν η γεύση της.

Του άρεσε η αντίθεση από τη γλυκιά γεύση του ανανά μαζί με την αλμυρή γεύση του σαλάμι. «Πρώτα το δοκιμάσαμε εμείς και μετά προσφέραμε σε κάποιους πελάτες. Λίγους μήνες αργότερα, έκαναν σαν τρελοί για αυτή την πίτσα και έτσι την προσθέσαμε στο μενού».

Ονομάστηκε «χαβανέζικη» από την μάρκα της κονσέρβας του ανανά που χρησιμοποιούσαν.

Ο Πανόπουλος βρέθηκε ξανά στο επίκεντρο φέτος, όταν ο πρόεδρος της Ισλανδίας Γκουόνι Γιοχάνεσον προκάλεσε αντιδράσεις στα social media επειδή δήλωσε ότι ήταν κάθετα αντίθετος με τον ανανά στην πίτσα, προτείνοντας να καταργηθεί. Παρενέβη μέχρι και ο Καναδός πρωθυπουργός, λέγοντας ότι είναι λάτρης αυτού του πιάτου.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s