Κλιμακώνεται η κρίση στην Ονδούρα

Κλιμακώνεται η κρίση στην Ονδούρα

Λάδι στη φωτιά που ήδη καίει στην Ονδούρα ρίχνει η ανακοίνωση του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών για αβεβαιότητα σχετικά με την επανεκλογή του προέδρου της χώρας στις εκλογές της 26ης Νοεμβρίου. Ο Οργανισμός επικαλείται παρατυπίες, σφάλματα και αλλεπάλληλα προβλήματα στην καταμέτρηση των ψήφων και απευθύνει έκκληση για ανακαταμέτρηση σχεδόν του ενός τρίτου των ψηφοδελτίων, όπως ζητεί η αντιπολίτευση.

Η καταμέτρηση των ψήφων ολοκληρώθηκε χθες, ωστόσο ο διεθνής οργανισμός άφησε να γίνει σαφές ότι θεωρεί βάσιμες τις καταγγελίες της αντιπολίτευσης περί χειραγώγησης της διαδικασίας κατά τρόπο ώστε ο απερχόμενος πρόεδρος Χουάν Ορλάντο Ερνάντες να εξασφαλίσει τη νίκη, παρότι αρχικά βρισκόταν πέντε εκατοστιαίες μονάδες πίσω.

Η οριακή διαφορά, σε συνδυασμό «με τις παρατυπίες, τα σφάλματα και τα συστημικά προβλήματα γύρω από αυτές τις εκλογές, δεν επιτρέπουν στην αποστολή να είναι βέβαιη για τα αποτελέσματα» τόνισε ο πρώην πρόεδρος της Βολιβίας Χόρχε Κιρόγκα, επικεφαλής της αποστολής παρατηρητών του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών στη χώρα.

Το πρωί της Δευτέρας το Ανώτατο Εκλογοδικείο (Tribunal Supremo Electoral, TSE) ανακοίνωσε ότι με το 99,96% των εκλογικών τμημάτων να έχει ενσωματωθεί, ο πρόεδρος Ερνάντες συγκέντρωνε το 42,98% των ψήφων ενώ ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Σαλβαδόρ Νασράλα το 41,39%, αλλά απέφυγε να ανακηρύξει τον νικητή.

Η κεντροαριστερή Συμμαχία της Αντιπολίτευσης Εναντίον της Δικτατορίας έχει ζητήσει να υπάρξει ανακαταμέτρηση σχεδόν του ενός τρίτου των ψήφων, αίτημα με το οποίο συντάχθηκαν οι εκλογικοί παρατηρητές του ΟΑΚ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Συμμαχία, που λέει ότι διαπίστωσε αλλοιώσεις και παρατυπίες σε πρακτικά καταμέτρησης, είναι βέβαιο, όπως τονίζει το ΑΜΠΕ, ότι θα αμφισβητήσει νομικά το αποτέλεσμα.

Ο πρόεδρος Ερνάντες, τον οποίο εξαίρει η κυβέρνηση των ΗΠΑ λόγω της σκληρής στάσης του έναντι των συμμοριών των δρόμων, απέφυγε να ανακηρύξει τον εαυτό του νικητή τη Δευτέρα—παρότι το είχε κάνει ήδη το βράδυ των εκλογών και το επαναλάμβανε καθ’ όλη τη διάρκεια της καταμέτρησης-σίριαλ.

«Απευθύνω έκκληση για ειρήνη, αδελφοσύνη, λογική, εθνική ενότητα. Η δέσμευσή μου να εργαστώ για την ειρήνη και την ηρεμία στην Ονδούρα είναι πιο σθεναρή από ποτέ» είπε στους δημοσιογράφους.

Η κυβέρνησή του δυσκολεύεται να ελέγξει την κατάσταση που πυροδότησε το μετεκλογικό χάος. Παρά την αναστολή συνταγματικών εγγυήσεων, την κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και τη νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας που επιβλήθηκε από την Παρασκευή για δέκα ημέρες και τις πάνω από χίλιες συλλήψεις, οι διαδηλώσεις και οι ταραχές συνεχίζονται και πληροφορίες κάνουν λόγο για τουλάχιστον 12 νεκρούς, ανάμεσά τους δύο άνδρες των δυνάμεων επιβολής της τάξης και ένα κορίτσι 19 ετών.

Χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν ειρηνικά στην πρωτεύουσα την Κυριακή, σε μια επίδειξη δύναμης στην πρωτεύουσα, ενώ ο Νασράλα προέτρεψε τους άνδρες της αστυνομίας και του στρατού να μην υπακούουν στις διαταγές που τους δίνονται και να ενωθούν με τον λαό.

Μετά την προτροπή του Νασράλα, πάνω από 200 μέλη της μονάδας αντιμετώπισης ταραχών Cobras ανακοίνωσαν δεν μπορούν να συνεχίσουν την εφαρμογή της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης διότι οι διαταγές που τους δίνονται σημαίνουν πως είναι αναγκασμένοι να διαλέξουν πολιτικό στρατόπεδο. «Εξεγειρόμαστε», είπε ένας από τους αστυνομικούς πριν προσθέσει «καλούμε όλους τους αστυνομικούς σε όλη τη χώρα να ενεργήσουν κατά συνείδηση».

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s