Αυλαία για την βασίλισσα Cata

Αποτέλεσμα εικόνας για catalina ponor

Σε ηλικία 31 ετών , η τρείς φορές χρυσή ολυμπιονίκης, Καταλίνα Πόνορ, έπειτα από 15 χρόνια λαμπρής καρίερας, αποσύρθηκε από την ενεργό δράση, αφήνοντας ένα τεράστιο κενό τόσο στον ρουμανικό όσο και στον παγκόσμιο αθλητισμό, ξεπερνώντας κατα πολύ των μέσο όρο αποχώρησης άλλων αθλητών.

Γεννημένη στην Κωνστάντζα, στις 20 Αυγούστου 1987 η Cata ή η Βασίλισσα όπως την αποκαλούσαν οι θαυμαστές της, σε ηλικία 4 ετών έκανε αυτό που είναι φυσικό για κάθε κορίτσι στη Ρουμανία, ασχολήθηκε με την ενόργανη γυμναστική, άθλημα το οποίο μαθαίνουν τα παιδιά στη χώρα σχεδόν μόλις περπατήσουν.

Το 2002 ο σπουδαίος γυμναστής και προπονητής Οκταβιάν Μπέλλου, την ενέταξε στην εθνική ομάδα και ένα χρόνο αργότερα ήρθαν τρία ασημένια μετάλλια στο παγκόσμιο πρωτάθλημα των ΗΠΑ, ενώ ένα χρόνο αργότερα στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας, θριαμβεύεται τόσο σε ατομικό (έδαφος, δοκός ισορροπίας) όσο και σε ομαδικό επίπεδο.

Μετά από σειρά διακρίσεων και αφού επέστρεψε μετάτην πρώτη της “αποχώρηση” το 2007 βοήθησε την ρουμανική ομάδα να κερδίσει το χάλκινο μετάλλιο στο παγκόσμιο της Στουτγκάρδης.

Αποτέλεσμα εικόνας για catalina ponor
Η ΠΤΩΣΗ ΤΗΣ ΡΟΥΜΑΝΙΚΗΣ “ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑΣ”

Ενώ η ίδια διακρινόταν τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και στο παγκόσμιο επίπεδο, στους ώμους της έπεφτε και ολόκληρο το βάρος της ρουμανικής εθνικής ομάδας, καθώς τα τελευταία χρόνια, με ελάχιστες εξαιρέσεις, η Ρουμανία δεν μπορούσε να επιστρέψει στα υψηλά στάνταρ απόδοσης. Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι Ολυμπιακοί του Λονδίνου το 2012, όπου επιστρατεύθηκαν τόσο η ίδια αλλά και ο προπονητής Οκταβιάν Μπέλλου και η Μαριάννα Μπίτανγκ, βοηθώντας την Ρουμανία να κερδίσει το χάλκινο στο ομαδικό γυναικών και η ίδια να κερδίσει το ασημένιο στο έδαφος.
Έκτοτε, αθλήτριες όπως η Λαρίσα Ιορντακε και η Ντιάνα Μπουλιμαρ, προσπαθούν μέχρι και τώρα να δώσουν κάτιι παραπάνω αλλά οι επιτυχίες έρχονται με πολύ πιο αργούς ρυθμούς για τη Ρουμανία.

Έπειτα από την τέτρτη θέση στο Ρίο το 2016 και επτά χρυσά ευρωπαϊκά αλλά και δεκάδες ασημένια και χάλκινα σε παγκόσμιο επίπεδο, η Πόνορ έδωσε τον Μάρτιο του 2017 μια λαμπρή παράσταση μπροστά στο ρουμανικό κοινό, στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του Κλουζ.

Μη έχοντας πολλά να αποδείξει,κέρδισε το όγδοο χρυσό ευρωπαϊκό μετάλλιο και ξέσπασε σε λυγμούς τόσο κατά τη διάρκεια του αγώνα όσο και στην ανάκρουση του εθνικού ύμνου της χώρας, σε μια απονομή που έγινε από την μεγάλη Νάντια Κομανέτσι.

Στο παγκόσμιο του Μοντρεαλ, δεν κατάφερε να κάνει πολλά πράγματα, ενώ ο επίλογος μιας υπέρλαμπρης καριέρας με ατελείωτες ώρες προπόνησης, έλαβε τέλος στις 25 Νοεμβρίου σε ένα τουρνουά επίδειξης στο Μεξικό.

Σύμφωνα με την ίδια, οι σπουδαιότερες στιγμές ήταν η χρυσή πορεία στην Αθήνα το 2004 αλλά και το χρυσό ευρωπαϊκό μετάλλιο μπροστά στους Ρουμάνους φιλάθλους, στο ευρωπαϊκό του Κλουζ.

Η αδερφική φίλη της Βαιλικής Μιλλούσης, θα ακολουθήσει πιθανότατα προπονητική καριέρα, βοηθώντας τα παιδιά στη χώρα της να προοδεύσουν σε ένα επίπονο και σκληρό άθλημα. Αν και υπάρχουν ψίθυροι που την ήθελαν να πηγαίνει στο Τόκιο το 2020, η ίδια όμως δήλωσε το τέλος σε ένα κεφάλαιο που θα μείνει με χρυσά γράμματα στον παγκόσμιο αθλητισμό.

Του Χρήστου Αλοίμονου

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s