Τι είναι η ταϊλανδέζικη ηρωίνη ή αλλιώς τάι που εχει κατακλύσει το κέντρο της Αθήνας;

Αποτέλεσμα εικόνας για shooting heroin gif

Τα τελευταία χρόνια έχει γίνει αρκετός λόγος για το σίσα, την επιτομή του ναρκωτικού της κρίσης. Οι χρήστες στο κέντρο της Αθήνας και κυρίως στο Πεδίον του Άρεωςεπιλέγουν το συγκεκριμένο ναρκωτικό λόγω του χαμηλού κόστους του, που το έχει κάνει διάσημο ως «κοκαΐνη των φτωχών».

Το φαινόμενο όμως «ναρκωτικά των φτωχών», που ανθίζουν στις πιάτσες στο κέντρο της πρωτεύουσας κατά την περίοδο της κρίσης, δεν σταματά στο σίσα. Αρκετά διαδεδομένη έχει αρχίσει να γίνεται τα τελευταία χρόνια και η ταϊλανδέζικη ηρωίνη, γνωστή στις πιάτσες ως «τάι». Σύμφωνα με την Ελένη Μαρίνη, υπεύθυνη κινητής μονάδας street work του ΚΕΘΕΑ Εξέλιξις, και τον Γιάννη Ζαχαρόπουλο, υπεύθυνο του τμήματος έρευνας του ΚΕΘΕΑ Εξέλιξις, πρόκειται για το πιο διαδεδομένο ναρκωτικό ανάμεσα στους χρήστες αυτήν τη στιγμή, κυρίως λόγω του κόστους του. «Πρόκειται για μια φτηνή ουσία που κυκλοφορεί τα τελευταία 4-5 χρόνια στις πιάτσες στην Αθήνα. Η πλειονότητα των εξαρτημένων κάνει χρήση της συγκεκριμένης ουσίας», λέει χαρακτηριστικά η κ. Μαρίνη. «Είναι η φτηνή εκδοχή της ηρωίνης που μπορεί να βρει κάποιος στην πιάτσα. Στοιχίζει 3-5 ευρώ η δόση. Κι αυτό δείχνει αυτομάτως πόσο χαμηλής περιεκτικότητας ηρωίνη είναι. Κι αφού η καθαρή ηρωίνη σπανίζει στις πιάτσες, όσοι αναφέρονται σε ηρωίνη μιλούν για την τάι», προσθέτει ο Γιάννης Ζαχαρόπουλος.

Είναι κατασταλτική ουσία, μειώνει την υπερένταση. Ακριβώς ό,τι νιώθει ο χρήστης ηρωίνης νιώθει και ο χρήστης της τάι.

Αν και το όνομα μπορεί να παραπέμψει στο συμπέρασμα ότι η τάι παράγεται στην Ταϊλάνδη, κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Πρόκειται για ένα οπιοειδές που η χρήση του γίνεται κυρίως ενδοφλέβια, παρότι έχουν παρατηρηθεί λίγα περιστατικά με χρήστες που τη λαμβάνουν από τη μύτη και κάποιους που την καπνίζουν. Περιέχει ηρωίνη σε μικρή ποσότητα, αλλά όχι μόνο. «Από τα δείγματα που έχει κατασχέσει η αστυνομία κι έχει γίνει ανάλυση από το Γενικό Χημείο του Κράτους, περιέχεται ηρωίνη κι ένα οπιοειδές αντιβηχικό που η χημική του ονομασία είναι δεξτρομεθορφάνη», αναφέρει ο κ. Ζαχαρόπουλος.

Σε ποιες πιάτσες όμως στο κέντρο της Αθήνας γίνεται κυρίως η χρήση της ταϊλανδέζικης ηρωϊνης; Από την εμπειρία που έχει η κ. Μαρίνη από τις παρεμβάσεις του ΚΕΘΕΑ στην Ιάσονος, στο Πανεπιστήμιο και το Πεδίον του Άρεως: «Κυρίως στην Ιάσονος και στο Πανεπιστήμιο η πλειονότητα των ανθρώπων κάνει χρήση τάι. Στο Πεδίον του Άρεως δεν παρατηρείται τόσο συχνά. Ενδεικτικό είναι ότι η δράση της ανταλλαγής είναι πιο περιορισμένη στο Πεδίον του Άρεως λόγω του ότι οι περισσότεροι κάνουν χρήση σίσα, με ειδικό πιπάκι».

Η «ηρωίνη των φτωχών», πάντως, δείχνει ότι ακόμα δεν έχει ξεφύγει από τις πιάτσες προς το ευρύτερο κοινό των χρηστών. Το προφίλ των χρηστών τάι, όπως αναλύει η Ελένη Μαρίνη, είναι: «Εξαρτημένοι με πολλαπλά σωματικά προβλήματα, στην πλειονότητά τους άστεγοι, αποκομμένοι από υπηρεσίες, με εμφανή έλλειψη κινήτρου όχι μόνο για θεραπεία αλλά και για την κάλυψη των καθημερινών τους βασικών αναγκών (σίτιση, φροντίδα ατομικής υγιεινής κ.ά.)».

Εξειδικευμένο πρόγραμμα απεξάρτησης από τη συγκεκριμένη ουσία δεν υπάρχει. Όπως λέει ο κ. Ζαχαρόπουλος: «Δεν διαφοροποιείται η απεξάρτηση από τη συγκεκριμένη ουσία από τη γενικότερη φιλοσοφία του ΚΕΘΕΑ για κάποιον που κάνει χρήση κοκαΐνης, ηρωίνης, χασίς. Η φιλοσοφία είναι κοινή».

«Οι άνθρωποι που βλέπουμε και υποστηρίζουμε στον δρόμο είναι πολυτοξικομανείς. Μπορεί στην πλειονότητα να κάνουν χρήση της συγκεκριμένης ουσίας, παράλληλα όμως κάνουν χρήση κι άλλων ουσιών, όπως χασίς, χάπια, αλκοόλ κ.λπ. Ωστόσο όταν υπάρχει αίτημα θεραπείας ο εξαρτημένος παραπέμπεται στο πρόγραμμα που θεωρούμε πιο κατάλληλο για τις ανάγκες του, είτε αυτό είναι του ΚΕΘΕΑ είτε κάποιου άλλου θεραπευτικού πλαισίου, όπως το 18 Άνω», καταλήγει η κ. Μαρίνη.

Τι Είναι η Ταϊλανδέζικη Ηρωίνη που Έχει Κατακλύσει το Κέντρο της Αθήνας;

 

ναι, κι ακόμα: Πορνεία στην Αθήνα: 10 ευρώ το σεξ, 4 το τάι στην οδό Ιάσωνος.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s