Το περιβόητο πλαίσιο λύσης του κυπριακού προβλήματος: Δ.Δ.Ο

v5PUiQTbNPP7k0VA4xil

Σκοπός του παρακάτω άρθρου είναι μια ρεαλιστική επεξήγηση για το τι εστί Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία (Δ.Δ.Ο).
Ίσως και ο πιο πιστος υποστηρικτής του πλαισίου της Δ.Δ.Ο να δυσκολεύεται να εξηγήσει το πλήρες περιεχόμενο της, καθώς πουθενά στον κόσμο δεν υπάρχει κράτος που να λειτουργεί σε επίπεδο ονοματολογίας τουλάχιστον με αυτό το πλαίσιο.

Μια σύντομη περίληψη της ιστορίας , περιλαμβάνει γεγονότα στη Κύπρο που λίγο ή πολύ είναι γνωστά σε όλους μας.

Απαίτηση των Ελλήνων του νησιού ήταν η ΕΝΩΣΗ της Κύπρου με την Ελλάδα, με αποκορύφωμα τον Εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα της Ε.Ο.Κ.Α (1955-1959), ενώ η Τουρκοκύπριοι είχαν ως στόχο την διχοτόμηση και τη δημιουργία δυο κρατών. (TAKSİM)
1η Οκτώβριου 1960 και έπειτα από τις συμφωνίες Ζυρίχης-Λονδίνου, ιδρύεται η Κυπριακή Δημοκρατία με Προέδρο τον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο τον Γ’, ενώ Αντιπρόεδρος ήταν ο Τουρκοκύπριος Φαζίλ Κιουτσούκ. Τα προβλήματα τόσο στην λειτουργία του κράτους όσο και οι δικοινοτικές διαμάχες που έλαβαν χώρα στο νησί δεν έδωσαν στη Κύπρο την ευκαιρία για ειρήνη και ηρεμία στον τόπο.

Αποκορύφωμα όλων αποτελεί η βάρβαρη εισβολή της Τουρκιάς σε δύο χρόνους, στις 20 Ιουλιου 1974 και στις 14 Αυγούστου του ίδιου καλοκαιριού, με αποτέλεσμα την παράνομη κατάληψη και κατοχή του 37% του εδάφους. Μια τραγωδία ισάξια της Μικρασιατικής καταστροφής.
Οι συμφωνιες Μακαριου – Ντενκτάς (1977) και Κυπριανού-Ντενκτάς (1979) υπο την αιγίδα του Ο.Η.Ε, ειχαν ως πλαίσιο επίλυσης του προβλήματος την Δ.Δ.Ο
Το ομοσπονδιακό κράτος αποτελείται από δυο περιφερειες τουλάχιστον όπου η καθεμιά έχει δική της νομοθετική εκτελεστική και δικαστική εξουσία που δρά από το κεντρικό Συνταγμα. Υπάρχουν, κατά κανόνα, η Άνω Βουλή που εκπροσωπεί της περιφέρειες με ισο αριθμό αντιπροσώπων από κάθε κοινότητα και η Κατω Βουλη στην οποία η εκπροσώπηση γίνεται κατ’ αναλογία του πληθυσμού.
Ενώ, το ενιαίο κράτος χωρίζεται σε επαρχίες που για διοικητικούς λόγους υπάγονται στα νομοθετικά εκτελεστικά όργανα του κράτους.
Με βάση τις συγκλίσεις και τις συμφωνίες, η Διζωνικότητα θα περιλαμβάνει δύο περιοχές, μια υπο ελληνοκυπριακή και μια υπο τουρκοκυπριακή διοίκηση. Η Δικοινοτικότητα σύμφωνα με τον Ο.Η.E σημαίνει ότι οι δύο κοινότητες θα δρούν με βαση την κεντρική εξουσία, (όργανα, αποφάσεις κλπ).
Παρά τις διαφορετικές εθνοτικές και θρησκευτικές προελεύσεις, καθορίζεται ότι σε διεθνές επίπεδο η Κύπρος θα χει μια ιθαγένεια και μια προσωπικότητα.
Μεγάλη βάση δίνεται ώστε σε αυτή τη κρατική δομή τα ζητήματα αρχών όπως η ελεύθερη διακίνηση, εγκατάσταση περιουσίας και άλλα θέματα να ικανοποιούν όλους τους πολίτες του κράτους.
Οι περιφέρειες θα μπορούν να χειρίζονται ζητήματα που αφορούν αυτές και όχι το σύνολο του κράτους. Τοπική αυτοδιοίκηση, θέματα αστυνόμευσης και άλλα.
Ενώ η κενρική εξουσία θα έχει αρμοδιότητες για το σύνολο του κράτους. όπως είναι οι εξωτερικές σχέσεις η άμυνα, το εμπόριο, η φορολογία η ακόμα και τυχον διαφορές ανάμεσα στις δυο περιφέρειες.

Αυτή είναι μια πολύ μικρη γευση για την περιβοητη Δ.Δ.Ο.

Οι μεγαλύτερες διαφωνίες για την λειτουργία της λυσης εχοιυν να κανουν με θέματα εγγυήσεων, το περουσιακό καθως και το εδαφικό.
Επίσης οι έρευνες για τα κοιτάσματα αερίου θα παίξουν σημαντικότατο ρόλο στις επόμενες διαπραγματεύσεις για την επίλυση του προβλήματος.

Είτε στηρίζει κάποιος αυτή τη μορφή λύσης είτε όχι, η Δ.Δ.Ο ίσως αποτελέσει το επόμενο μεγάλο δίλημμα για τον λαό της Κύπρου, γνωρίζοντας ότι η πιθανη επιλογή της θα εχει αντίκτυπο τόσο στην ιδια οσο και στην ευρύτερη περιοχή γενικότερα.
Θετικη ή αρνητική θα μας το δειξει ο ιστορικος του μέλλοντος. Και όλα αυτά σε περιπτωση που…

του #Χρήστου Αλοίμονου

 

Δείτε επίσης: Ναγκόρνο Καραμπάχ: Στον μαύρο κήπο του Καυκάσου

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s